audio with realistic timbre
 

Buistype Vaic AD8M

Nog een driver? Ja dus... Dit is zo ongeveer een kloon van de AD20M. Of wellicht andersom. Het is zo goed als dezelfde buis, alleen met een lagere versterkings factor en dus lagere inwendige weerstand. Had de AD20M een Ri van 2K5, de AD8M doet "het" met slechts 1K6. De steilheid van de AD8M ligt dan ook nét even lager: 5mA/V versus 8mA/V. De gloeispanning/stroom is exact hetzelfde, zo ook de gehele verdere uitvoering van deze buis; Ik noem maar weer de gaasanode van 99% nikkel en extra "radiators" van de NiXX-block legering voor extra warmte afgifte. We praten hier ook weer over een authentieke gaas anode, dus geen combinatie van dichte plaat met een "raampje" van gaas of een "gestanste plaat" als anode. Door de lagere inwendige weerstand kan de AD8M nét even meer stroom hebben terwijl de maximale anodedissipatie gelijk blijft: 60mA i.p.v. 40mA.

De anodeplaat van de AD8M.

De winnende combo!!

Is er klankmatig verschil tussen deze twee op de versterker? Wel, ik vind dat de verschillen marginaal zijn: Heb je wat meer versterking nodig? neem dan de AD20M; kun je toe met minder versterking? dan is de AD8M de juiste keus... Beide buizen presteren ongekend goed als driver! Door hun relatief hoge gloeistroom vermogen van 4 Volt bij 2.2 Ampére, geven ze een flinke portie kracht aan het "mesh"-geluid! De AD8M vind ik een haartje beter, maar dat zit 'm meer in het feit dat ik de versterking van de AD20M niet nodig heb, dan dat de AD8M meer kwaliteiten zou hebben... Waar de AD8M wél in het voordeel is, is dat een anodechoke of interstage zich makkelijker laat dimensioneren door de lagere inwendige weerstand... Aan jullie de keuze!

ps. Deze buizen zijn te bestellen via Acoustic-dimension, een "nieuwe" Nederlandse leverancier van Vaic, Tango en Black Gate.

_______________