audio with realistic timbre
 

Buistype Aa

De buisvoet die net/niet past...Recentelijk aangekocht op de beurs te Doorn bij de heer P. Leurmans van (voorheen) RSC-Valves, twee stuks Aa van Valvo. Dit zijn buizen, net als de Ba, die vroeger bij de Post werden gebruikt in oa. telefooncentrales. De buizen moesten dus een behoorlijke tijd meegaan, onder continu bedrijf. Ze werden destijds meestal gegarandeerd voor 10.000uur (echt), waarbinnen ze nog steeds aan de specificaties moesten voldoen. Maandagmorgen producten daargelaten, kan je met zo'n stelletje dus ongeveer je hele leven doen (ligt natuurlijk aan de gebruiksduur per week...). De buizen zijn direct verhit, met een gloei van 3,8V/0,5A. Ze hebben een versterkingsfactor van 33 en een inwendige weerstand van 30K. Met recht en uitdaging om die dingen op de voorversterker met een anodechoke stil te krijgen! Ook deze buizen hebben de PTT-voet, een 5 pinsvoet met een "slotgat" ter oriŽntatie. De recentelijk geproduceerde en aangeboden buisvoeten passen bij de Siemens goed, bij de Valvo zijn ze net-niet pas: De buis gaat er wel en stukje in maar dit moet met redelijk veel kracht gebeuren waardoor er ook krachten komen te staan op de buisvoet....

De 2 gebruikte Aa's, Siemens en Valvo

Allereerst heb ik gezocht naar het ideale werkpunt. Volgens de boekjes moeten ze een instelling hebben van 3mA bij -2V, bij 220V B+. Ik houd er niet van om een buis "op het randje" te zetten, dus ik ben uitgegaan van een goede 180 a 190V B+. Ervan uitgaande dat de anodestroom ongeveer 3mA moet zijn heb ik een kathodeweerstand van 750ohm gepakt. De kathodeontkoppel C was van BlackGate, een 220mF/16V. Even kort: bij deze instelling hoor je dat deze buis heel wat in zijn mars heeft: allen klinkt ie wel dun! Na telefonisch contact met de audiokennis die deze buis mij adviseerde omdat ie zo goed zou klinken, kreeg ik te horen dat de kathode weerstand verhoogd moest worden: wel naar 1K8/2K!!!. Dat is dus bijna klasse B??? Toch maar gedaan, en hoor: Alles is er dan wel!! Door de wat hogere waarde kathodeweerstand, kun je dan volstaan met een 50mF kathodebypass, wat altijd beter klinkt!

Wel, hoe klinkt dit dan? De Valvo klinkt zeer verfijnd, met kracht! Echt een fantastisch mooie buis. De Siemens doet daar nog een schepje bovenop. Ook deze Siemens heeft een enkele gloeidraad, twee roosters en twee anodes, welke gespiegeld zijn opgebouwd aan weerszijden van de gloeidraad (zie bij Ba). Je ziet dit niet omdat de buis een metaalcoating heeft, tegen oppikken van brom. De Siemens Aa staat met stip bovenaan op mijn favorieten lijst voor de voorversterker. Wil je kracht én fijnzinnige detailering met een grote soundstage? Ga dan voor deze Siemens. Ze zijn duurder dan de Valvo's, maar deze geven een wat minder grote soundstage, met recht een budget-keuze dus..

Siemens Aa op de voorversterker.

Deze buizen kun je kopen bij Ahrens-Audio..

*

_______________