Ga direct naar 1 2 3 4

De nieuwe behuizing is kleiner geworden dan het origineel: 30 x 30 cm. Om praktische redenen heb ik besloten de Nono-Dac met buffertrap niet in te bouwen... De zijkanten en bovenkant van het kastje zijn wederom van Padoek (heeft ècht een goede invloed op de klank en ziet er fantastisch uit). Voor- en achterzijde zijn van Sitca Spruce. Voor het infrezen van het display zijn de afmetingen vanuit het origineel overgenomen, de aan/uit schakelaar is verhuist naar de achterzijde. Op de voorzijde is er een schakelaartje bijgekomen om de cd te laten inlezen (werd eerst door de schuiflade bediend).

Hier de montage van de gemodificeerde voedingsprint in de nieuwe behuizing.

 

De rechterzijde wordt gevuld door een klein printje voor motorsturing (voorzijde) en de Tent-klok. De Tent-klok is gedeeltelijk gemonteerd boven de hoofdprint welke achterin het loopwerk ligt.

Alle printen zijn overigens gemonteerd in een frame van underlayment met uitsparingen op de punten waar ze op bevestigd kunnen worden (uitgezaagd met de figuurzaag). Op deze manier worden de printplaten dus direct op het hout bevestigd en kunnen de nylon afstandsbusjes achterwege blijven.

Hier is zichtbaar hoe de printen in een frame van underlayment zijn gemonteerd. De grootste pintplaat is ietwat verzonken in het frame om voldoende ruimte te houden voor de constructie van het loopwerk. Hier is de bovenzijde van deze constructie zichtbaar: nog steeds horizontaal gestapeld alleen nu groter en dus (bijna) het volledige bovenblad ondersteunend.

Overzicht van het geheel.
De voedingstransformator is nu verticaal gemonteerd op een eigen ondergrond van underlayment, linksvoor de voedingsprint, rechtsvoor een klein stuurprint, daarachter de Tent-klok met achterin de hoofdprint. Rechtsachter is het printje zichtbaar van de AES/EBU uitgang.

 

Het loopwerk in bedrijf!
Het kastje is gelakt met Schellak, 6 lagen maar liefst, buitenkant èn binnenkant! De bedieningknopjes zijn in de maak en het kastje zal worden verankerd aan een zware, met loodkorrels gevulde plank van 4 lagen underlayment om nog de nodige massa te krijgen....

Dan de vraag: De moeite waard?
Niet alleen was het erg leuk om dit te realiseren en is het een uitdaging gebleken.... Meerdere mede luisteraars zijn wezen luisteren en allemaal waren ze positief van oordeel, zowel luistertechnisch als esthetisch. Het loopwerk klinkt echt stukken natuurlijker en minder vermoeiend dan in de originele behuizing. Met name het "romantische laag", waar de TL5100 bekend om staat, is beter doortekend en meer gecontroleerd. De Tent-klok is een aanrader voor elke speler en de modificatie op de voeding heeft grote invloed op controle en plaatsing.

21-05-2004.

Gewichtig..
In eerste instantie was de bedoeling het loopwerk te koppelen aan een schap van het audiomeubel. Dit maakt het loopwerk echter afhankelijk van het audiomeubel zelf... niet altijd even praktisch. Er is besloten een soort basis te maken voor het loopwerk zelf. Iets overmaats t.o.v. het loopwerk zelf (35x35cm) en bij voorkeur ook van hout (het oog wil ook wat). Deze basis is gemaakt van hetzelfde materiaal als de onderzijde van het loopwerk zelf; 9mm dik berkenmultiplex. Twee planken multiplex zijn gescheiden d.m.v. underlayment latten, zodat er een opvulbare ruimte van 18mm hoog onstaat. Deze ruimte is opgevuld met loodkorrels, en daarna is de basis afgewerkt op de kopse kanten met latjes van Spruce. Het geheel is afgelakt met Schellak en het loopwerk is hier aan vast geschroefd (moet demontabel blijven omdat het binnenwerk via de onderzijde is bevestigd). Het totaalgewicht is nu nèt geen 15 kilo(!).

Hoorbaar?
Ja, gewicht toevoegen is (meestal) goed hoorbaar, in dit geval zelfs een grote verbetering! Meer controle en rust komen om de hoek kijken. Waar wij ons echter over hebben verbaasd is het feit dat ondanks het grote gewicht, de mate en manier van koppeling met het schap waarop het loopwerk staat van grote invloed is op de klank! Er zijn verschillende materialen van uiteenlopende grootte gebruikt met elk een eigen invloed. Om even te noemen: Ebbenhouten Kones, natuurrubber, blokjes underlayment, - ebbenhout en - african blackwood. Uiteindelijk scoorden de ebbenhouten blokjes het best... Opvallend was dat de grootte van de blokjes, dus de mate van koppelen met het onderliggende schap, bepalend was voor de klank: Bij een te groot koppelend oppervlak neemt de laagweergave toe waardoor het middengebied aan "schoon"heid verliest... Opvallend! Zoals al gezegd waren de (kleine) ebbenhouten blokjes de beste keus... Op de (toch al grote) doe-lijst staat nu een vergelijkende luistertest tussen ebbenhouten blokjes van oplopende grootte (zelfde hoogte, groter oppervlak...)...

Voor meer informatie/bestellen van de Tent-Klok: Tentlabs.com
Condensatoren BlackGate: Acoustic-Dimension.com
Hout voor de behuizing: Musical-Affairs
De diodes: Conrad.nl

ps. Met dank aan Hans Kortenbach voor de hulp bij de bouw van de behuizing!

Eerste...

_______________